Beech Dwelling by Altius Structure

February 26, 2021
Beech Dwelling by Altius Structure
15
Views

Altius Structure contain designed the Beech Dwelling located in Toronto, Canada.

bh_080413_02

Description from Altius Structure

Efficient, spruce originate and simple, in vogue areas went hand in hand with wheelchair accessibility for this modest, 2200 square foot condominium. This project became as soon as designed to be an accessible condominium that maintained the warmth in actual fact feel of a household dwelling.

While planning for wheelchair obtain entry to became as soon as a most crucial share of the originate process, the advent of a contented household dwelling became as soon as the final procedure. This condominium became as soon as to be equally appropriate for youths because it’d be for an occupant in a wheelchair. Greater than being merely accessible, it became as soon as intended to be an instance of factual, standard originate and a mannequin for the advent of dwelling areas that will feature for generations.

The house is sited on an urban lot on Beech Avenue in Toronto’s Sea trek neighbourhood. The secure internet page slopes steeply upward from the avenue in front and can be accessed from a lane on the rear. The massing of the condominium is governed by views, the requirement to guard former bushes on the positioning, and solar orientation. Aligned East-West, the vital volume pushes to the north aspect of the property to create a sunny courtyard-like open air space without lengthen linked to the dwelling and eating areas. A glassy double height eating room suggests a transparent division between the final public areas on the front and the deepest areas on the rear of the lot. A capable front porch extends the dwelling areas toward the avenue and connects the condominium to the eclectic material of the neighbourhood. The volumes of the condominium tuck into the existing camouflage of bushes, lessening the influence on the existing streetscape.

Vertically, the floor plates are organized spherical a stair and elevator configuration that has scuttle by both routes map on the identical landings. While spatially atmosphere pleasant, the intent also became as soon as to by no system obtain the barrier free path of scuttle a secondary route. Two bedrooms face the rear yard while a bridge over the kitchen condominium extends to the grasp bed room suite. High operable windows within the double height space, centered over the kitchen and eating areas, create pure stack-raise out air drift. Beneficiant areas and fluid circulation routes contribute to the flexibility and accessibility of the condominium.

The series of finishes achieves a recent lovely and meets the technical requirements of accessible areas. The vital floor is polished concrete with vivid, in-floor heating, while the upstairs has contain bamboo floor at some level of. Flush door thresholds and tall sliding doorways seamlessly connect interior and exterior areas. Cautious millwork originate, plumbing fixture different, and evolved lights and control systems with iPhone/iPad connectivity contribute to the ease of exercise of the condominium. This condominium contains the wants of a increasing household while seamlessly integrating wheelchair accessibility.

Architect: Altius Structure
Pictures: Jonathan Savoie

Article Tags:
· · ·
Article Categories:
architecture

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The maximum upload file size: 2 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.