Cassell Avenue House by b.e architecture

Cassell Avenue House by b.e architecture

b.e architecture hang designed the Cassell Avenue House in Melbourne, Australia.

cs_030413_01

Description from the architects:

Cassell Avenue dwelling is a boutique quiet dwelling constructed on a nook block in South Yarra, constructed comparatively than an linked Edwardian row dwelling and declare amongst properties of a equal classic. The dwelling used to be subsequently designed to be sympathetic with the duration but not mimetic of any particular trend, at the same time as supreme unapologetically contemporary. The small arena matter palate of natural and outdated materials similar to travertine, rusticated trees, concrete & steel forged over a stable rectilinear create work to give the building the high quality of looking older than it’s – to stare as even though in an one other world it would possibly perchance well correctly were standing in its location unchanged since the 1930s.

Being sited on a nook block, the first floor create in particular is extremely visible from the avenue with all sides visible to the passer by. A bespoke arena matter remedy used to be thus regarded as an appropriate metropolis gesture. The complicated travertine façade is made up of 10 various sized slabs of stone laid in bands sourced from opposite sides of the the same quarry producing two certain colours. The banding high quality of the stone façade is referential of Byzantine buildings in a reference to the proprietor’s heritage. The deep apertures fashioned within the travertine walls of the first floor façade create the building read as a unique and enormous stone edifice and in doing so shade and refuge the western dwelling windows as correctly as maintaining the occupant from the nearby main avenue.

In inequity, downstairs is characterised by mountainous glazing, opening the residing areas to the secluded backyard dwelling which surrounds the building. A visitor enters from the avenue into the coronary heart of the building adjacent a curving staircase rising three floor from basement storage to the upstairs bedrooms. The curving staircase contrasts with the stable rectilinear create of the surface and is weak as a separation system to clarify the ground floor residing areas into two certain zones: The day/summer areas coping with north and overlooking a pool and outside drinking build; the evening/cool climate areas coping with south and east into the extra sheltered reduction yard. In the same model upstairs the grasp suite is separated from the younger folk’s areas.

Architect: b.e architecture
Images: Peter Clarke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *