Cefn Castell by stephenson STUDIO in Criccieth, Wales

Cefn Castell by stephenson STUDIO in Criccieth, Wales

Project: Cefn Castell (Home 1331)
Architects: stephenson STUDIO
Space: Criccieth, Wales, UK
Net site: 1,883 sq ft
Images by: Andrew Wall photography

Cefn Castell by stephenson STUDIO

Cefn Castell is a family residence nestled among the remains of an worn stone cottage within the Welsh town of Criccieth. The three-bed room space is designed by stephenson STUDIO, a Manchester-primarily based architectural studio. The dwelling aspects a composition inspired by the owner’s ardour in abstract art and it furthermore overlooks the Cardigan Bay which makes for some very animated views.
As it’s miles without relate noticeable, the invent takes cues from the owner’s fancy of linear patterns and block colors that are expose in abstract art.
The ocean views are made most likely by the gargantuan expanses of transparent glass walls, framed by sections of white walls. This defines the dwelling true into a sequence of containers mirroring the ground thought.

From the architects: “Cefn Castell is a new make contemporary family residence on an remoted cliff high problem overlooking Cardigan bay in Criccieth North Wales. It’s another option to a inclined 400 yr inclined extinct cottage that stood on the positioning. The new residence is designed the employ of solid, void and physique as new parts in glass and render, with the backdrop of a big natural stone wall made from the remains of the present cottage which envelopes the new residence. The thought maximises panoramic views from each room, and furthermore hyperlinks a sequence of within spaces internal to exterior through the employ of huge sliding glazed screens.”

“The residing is a ways off occupying a spectacular panoramic glimpse problem overlooking Cardigan Bay. The shoppers’ short modified into to give a family residence with three bedrooms maximizing the views and odd nature of the relate. The shoppers’ ardour for art and sculpture modified into to be referred to within the invent. The dwelling thought is abstracted as a Mondrian inspired painting, which is hung at the coronary heart of the dwelling. The stone remains of a 400 yr inclined cottage were re-former for the new boundary wall offering privacy and textural distinction of the ‘veteran’ juxtaposing ‘the new’. The new residence separates from the wall with a glass slot roof, visually suggesting the dwelling delicately “kisses” the wall.
All rooms be pleased a glimpse to the panorama previous the positioning as correctly as intimate views internally visually linking spaces through the ground plans within to out. Visual hyperlinks are plentiful through the thought through pivot doors which compartment spaces down on their closure. A sliding glass display conceal conceal opens to the exterior secluded courtyard into the thought of the residing spaces. Two bedrooms were organized to give closure of the thought to the non-public within courtyard. The bedrooms are located to act as a retreat a ways off from severe climate prerequisites. “

“First and foremost floor is a master bed room and en-suite. A glazed wall overlooks the sea and coastline. The en-suite tub initiatives out from the thought for sea and sky views. From the bed room, extra views attend across the fields, to the mountains and Criccieth Fort are on provide from the stairwell through glass slot windows.
The new residence is a defining and epoch making switch to what existed previously. The Local Planning Authority were completely supportive from the pre-planning session and duly granted consent by delegated powers. They identified the rigor of the invent and thought which completely complied with fresh planning protection. Elevations are about framing, layering of supplies and solid and void. A steel physique structure and mixture of rendered masonry and gentle-weight-weight bushes physique converse allowed for the gargantuan expanse openings to be created. The extrusion of the first floor references the maritime theme of coastal mumble stations, even as massing up the kind glimpse of the dwelling set within its fill private walled courtyard.
A parking courtyard provides hardscape surfaces with views out onto the gargantuan lawned garden residence to the sea glimpse. The thought of the dwelling is extruded out to create an exterior terrace residence with a stage switch of approximately 300mm. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *