Dwelling M by Jan Skuratowski Architecture in Möhlin, Switzerland

Dwelling M by Jan Skuratowski Architecture in Möhlin, Switzerland

Mission: Dwelling M
Architects: Jan Skuratowski Architecture
Space: Möhlin, Switzerland
Dwelling: 2,335 sq toes
Images by: Simon Menges

Dwelling M by Jan Skuratowski Architecture

Basel-primarily based studio Jan Skuratowski Architecture has designed Dwelling M in the Swiss town of Möhlin on a space adjoining to an present constructing dating from the 1980s.
The novel home is situated alongside the present constructing on a raised piece of the set which does offer some pretty shapely views in direction of the town’s skyline.
The two structures are in very shut proximity of every and each varied which prompted the architects to originate a originate where the contemporary home will possible be complemented however the novel constructing will accrued maintain its maintain, clear persona.

From the architects: “The novel single-family home used to be designed as a separate residential unit and would possibly per chance per chance presumably protect its maintain next to the present constructing from the 80s. It is situated on a partly raised plateau in the south-eastern piece of the property. The two structures differ of their roof originate and thus emphasize their autonomy. At the same time, the novel constructing paraphrases the present constructing’s originate: by its polygonal floor idea, which follows the hill’s form, and expressive cantilevered flooring. Wooden used to be used a enviornment materials to disagreement the somewhat heavy sand-lime brick of the present structure. Hierarchically, the novel constructing is presupposed to subordinate to the present constructing and is attributable to this truth location a minute bit to the rear of the set. The novel structure appears admire a pavilion and, attributable to the flat roof, has a broad accessible roof terrace that expands the minute space successfully. The greening of the roofs is supposed to offer the new constructing an appealing character and link it with nature and the hill.”

“The entrance / salvage entry to is from Titlisstrasse, previous the present constructing. Between the 2 structures is a greened pergola that acts admire a buffer zone and brings daylight hours into the structures. At the same time, it serves as an entrance zone for the novel constructing. The dispute allocation idea in the novel structure comprises residing rooms / bedrooms and a kitchen / lavatory every on the floor floor, and a lounge on the first floor with a astronomical roof terrace and greened roof; the basement incorporates a guestroom with sing garden salvage entry to, sauna dispute as smartly as a cellar and a laundry room.”

“The twin materiality of the structure (above floor in wood / basement in concrete) is mirrored on the inner by wood ceilings on the floor floor and 1st floor as smartly as an uncovered concrete ceiling in the basement. The partitions painted in neutral white mediate between the provides.
The broad-scale glazing in the south and west creates a connection with nature. Circumferential canopies integrate the sun protection and underline the preference of storeys; on the floor floor, the cantilevered conceal turns into a carport. The vertical inverted formwork of pre-greyed larch contrasts with the horizontal ceilings and provides the closed facade with plasticity and an exhilarating play of gentle and shadows.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *