Hill Dwelling by Rachcoff Vella Architecture

Hill Dwelling by Rachcoff Vella Architecture

Rachcoff Vella Architecture possess designed the Hill Dwelling in Mount Martha, Australia.

hh_180413_09

From the architects:

The instant became to procure a uncomplicated, calming ambiance that embraces the coastline aspect pickle whereas no longer being a ‘Beach Shack’. It became to cater for a single shopper with direct wants that would possibly perhaps per chance presumably per chance accommodate a future trade of owner and doubtlessly family living scenario.

Situated on slim pickle on the upward push of a hill overlooking spectacular views, the pickle has a north-south orientation with views at opposing ends; the project to wait on watch over these two factors effectively whist working with a 5.0m drop from entrance to back.

The constructing that became conceived in two aspects; a uncomplicated linear conception responding to the pickle, and a curvaceous and embracing procure turning in a requirement of the instant. The later as a quiz for an partaking and welcoming facade that became delivered by distorting the procure to provide a determined personality and recommendation of security.

Hill Dwelling is proudly a sculptural object embracing an artistic and sportive response whereas turning in uncompromised and versatile living for its inhabitants. Particularly designed and correctly crafted originate fundamental aspects and fixed fabric choices are fundamental contributors to the execution of the originate ideas for this project.

Hill Dwelling is a two storey quiet situation designed to accommodate the wants of a chunk time occupant and the influx of her a couple of guests on recent cases. The inner areas are extruded along the websites long axis taking in the views, whereas being shielded towards the merciless North-West solar by a veil of adjustable solar controlled exterior louvers.

Conceptually the interiors are conceived as areas that allow the most fundamental occupant to make your mind up out with the surrounds, embracing a aloof everyday life and aloof ambiance. The flexibleness of the inner areas also lets in her to host an influx of guests and develop the energy and tempo of lifestyles.

Affords are purposefully saved to a restricted palette of matt accomplished ‘noticed gum’, ‘Gray Tundra’ pure stone and white flat painted partitions to reflect the calmness referred to as for in the instant. The exclusion of extremely polished surfaces is juxtaposed by the extra vibrant and flamboyant nature of the patron and her guests. Gentle detailing of the joinery and regarded as fixture choices are designed to be sportive and to add drama to the areas.

Spatially accommodating one occupant in a condo that at cases can possess up to 10+ adults, in a somewhat modest sized condo required modern planning and zoning. In fact the most fundamental occupant lives on the principle ground taking in the pure light and views and when required the ground ground can commence up relish a resort for guests as they reach.

The ground ground is zoned every spatially and mechanically with separate heating and cooling. Bedrooms are treated relish suites with suitcase structure build in every robe, day-spa bathroom and get admission to to the views on the adjacent ground ground terrace, giving the visitor a approach of every seclusion and being on vacation.

The condo achieves an extremely excessive level of thermal comfort by: distinctive insulation, motorised solar security that responds to the suns pickle, utilisation of Low VOCC paints, and the thorough incorrect air drift executed with the ambiance friendly ground conception.

Architect: Rachcoff Vella Architecture
Pictures: Shannon McGrath & Entrant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *