Maison Le Cap by Pascal Grasso Architectures in Var, France

Maison Le Cap by Pascal Grasso Architectures in Var, France

Mission: Maison Le Cap
Architects: Pascal Grasso Architectures
Situation: Var, France
Photos by: Cyrille Weiner

Maison Le Cap by Pascal Grasso Architectures

Pascal Grasso Architectures, a Paris-essentially essentially based fully architectural studio, bear designed the Maison Le Cap in Var, France. The plan of this holiday apartment combines the brutalist architecture roughness of raw, uncovered concreted with the warmth of in the community supplied offers and the lush, surrounding landscape.
It contains just a few volumes which would perhaps well be placed orthogonally which protrude outwards, providing spectacular views of the Mediterranean.

From the architects: “They are easy sky-reflecting concrete and glass cubes framed, or comparatively camouflaged by vegetation.
Pascal Grasso conceived a mountainous commute home that reinvents birth air living in supreme solidarity with the atmosphere – a contextual architecture designed as an tailored response to the surrounding geography, landscape, climate and light-weight.
Context
A wooded space of land on the waterfront of 1 of the most shimmering net sites alongside the Southern Var waft (France).
All spherical, a common Mediterranean landscape of steep rocks, skinny strips of sand, few coves, water…”

“All bathed in light.
His preliminary observations happy Pascal Grasso to employ the curve supplied by the land, to play with terraces on various ranges, to lengthen the present dry-stone walls, but adapting to the local sunny climate, as famous as to the imperfect climate prerequisites and typically-intense luminosity. The offers chosen echo to the waft’s mineral quality: raw concrete, stone, glass, chrome steel.
Poured in formworks, the bottoms of which were layered with sanded wooden boards, the outside of the raw concrete retained the motif for a uncommon texture.
Sources
Appealing to merge the constructing for the length of the surrounding landscape, Pascal Grasso known as upon photographs deemed relevant: particularly Donald Judd’s sequence of concrete volumes in the desolate tract conclude to Marfa (Texas), or his cubes and parallelepipeds of identical quantity whereby the artist at any time when presented a queer variant.
And also Land Art and the inclination of its protagonists to employ natural parts recent on the positioning of their intervention.”

“Whereas minimalistic aesthetic is among the project’s formal influences, it also finds a extra conceptual come. Pascal Grasso archaic a reflecting glass to bring forth notions of disturbance or transparency: in day time, nothing from the inside of the apartment will even be perceived from the birth air as the openings deem the landscape (and this furthermore intensifies the system whereby the four cubes merge of their atmosphere). Facing this connection to the landscape also implied resolving the voice of the openings. Extra willingly talking of shows in its build of home windows, the architect notion through photographic or filmic framing.
The Condo
Pascal Grasso conceived a apartment divided into four volumes subject in the landscape in step with an orientation certain by the viewpoints and linked together by circulation spaces. Every of the four raw concrete boxes has a particular dimension and positioning (on the ground, in dinky levitation, cantilevered, piled up): this become a methodology to get earnings of the tilted land by working with terraces at various ranges, but additionally to bear interplay with the surrounding landscape.
This sophisticated vocabulary, sophisticated to the a need to-bear, highlights the harmonious volumes and continuously brings support to the landscape. In dispute to disappear nothing that would disturb the behold, the entire technical parts are constructed-in, which conveys a transparent discovering out of the spaces; minimalism expressed through details, revealing the complexity of the project through its thought and realization.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *