MU Architecture Make An Dwelling Above A Restaurant

MU Architecture Make An Dwelling Above A Restaurant

Mentana Residence by MU Architecture

 

MU Architecture designed this two storey dwelling, positioned above a cafe in Montreal, Canada.

 

Mentana Residence by MU Architecture

The venture description

This residential venture has been namely designed by MU Architecture to be in solidarity with the kind of the usual red brick employee’s location. The building required a critical structural intervention in the basement to straighten the skewed physique and enhance the new mezzanine.

Mentana Residence by MU Architecture

As successfully as, the air drift gadget of the restaurant needed to pass by plan of the ground and choose mighty of the present roof. Subsequently, it used to be needed to fastidiously conceal the shaft at some stage in the quantity of the new addition.

Mentana Residence by MU Architecture

The most most critical gain admission to stair main from the road to the first ground used to be extended true into a 2nd staircase main to the mezzanine. The stair treads and risers consist of a folded stable wood plane, whereas a single sheet of tempered glass serves because the guard rail. On the first ground, the usual growth wall used to be replaced by a single beam gadget increasing a huge, shiny and commence dwelling.

Mentana Residence by MU Architecture

The entirely white kitchen brings gentle and depth to the gap whereas integrating with the white walls of the situation. The fireside is lined with a layer of blue steel, blending completely with the polished concrete of the elegant ground and contrasting the intense white kitchen cabinets and doors. The wooden staircase affords a touch of warmth and comfort in this sleek white universe.

Mentana Residence by MU Architecture

Upstairs, the grasp bed room and its stroll-in without extend communicate with a minute but stout terrace facing east. It functions a dinette dwelling, a BBQ and a storage module that conceals the mechanical air drift of the ground-ground restaurant. The most most critical dwelling of the ground, a lounge, opens onto a huge terrace, oriented to luxuriate in the solar at some stage in the day.

Mentana Residence by MU Architecture

The ground and railings of both terraces are wrapped in resolve on cedar planks. Situation in a recess of the important thing terrace, protected in opposition to the wind and views and lined with a wooden pergola, a Jacuzzi bath connects without extend by plan of a glass door to the shower in the important thing lavatory. Integrated at some stage in the new steel cornice, a plant and flower box act because the important thing railing that is designed to soundly anchor the addition to the new building.

Mentana Residence by MU Architecture

On the facet of the building, in continuity with the cornice, a prolonged steel half marks the transition between the new building and the new addition. The discontinue result is a monolithic cedar planked quantity that rests atop the new building. The north facet, overlooking the alley, is perforated by a neighborhood of vertical slats which affords the the important thing gentle at some stage in the room whereas sustaining privateness.

Mentana Residence by MU Architecture

For this venture, MU Architecture decided to employ raw supplies left of their usual order. The elegant concrete ground, wooden staircase, and cedar planks mix collectively in solidarity.

Mentana Residence by MU Architecture

Architecture: MU Architecture
Images: Ulysse Lemerise (YUL Photo)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *