Rough Dwelling by Measured Architecture in Vancouver, Canada

Rough Dwelling by Measured Architecture in Vancouver, Canada

Project: Rough Dwelling
Architects: Measured Architecture
Location: Kitsilano, Vancouver, Canada
Space: 2,500 sq feet
Photos by: Courtesy of Measured Architecture

Rough Dwelling by Measured Architecture

This 2,500 sq feet dwelling stands out from the rest of the homes on its facet motorway in Vancouver’s Kitsilano neighborhood.
Designed by Canadian studio Measured Architecture, the front of the Rough Dwelling is covered by cypress boards that were charred to a deep matte sad with ground-to-ceiling dwelling windows on both of its flooring. The relaxation of the constructing is concrete but with adaptations in its smoothness. In some locations it’s soft while in others it’s tough and filled with pebbles.
The mission includes the most major dwelling and a laneway dwelling which is a dinky aloof space positioned on the rear of the property, facing an alley. In between the two structures is an elevated deck.

From the architects: “The Rough Home is a single household dwelling and laneway mission rooted within the hand-made. With a spotlight on the connection of an architect with a boutique constructing + panorama group, local artisans and pick out subtrades with a ancient previous in hand-made execution, a constructing emerged which identifies that no one particular person can envision the pause result of a constructing built properly.
Textural decisions were made, corresponding to carbonized cypress exterior cladding, board-form concrete and repurposed boardform boards white washed for exterior window surrounds and soffit, that cope with the need for compositional balance now not handiest on the constructing massing level but also on the scale of glorious, medium and low material selection. Central to the planning effort is the placement of master mattress room and supporting companies within the basement adjoining to a stout-constructing-length exterior lightwell to south-jap gentle, skinned in weathering metal and gaining access to a subterranean root cellar. The first ground and 2nd count carefully on the Jap idea of shakkei, or “borrowed explore”, which makes an try to capture a framed explore of nature alive as a exchange of produce a less spectacular model one day of the constructing. As the laneway studio works to construct away with a rear yard at grade, cautious consideration has been taken to grant views to an elevated exterior panorama on both green roof and wall of the laneway, and onto the western flanking green roof of idea space form.
Classic to the success of this mission is the separation of the dwelling from its neighbours in a tight city condition thru the narrowing of constructing to give a settle to elevated facet yard panorama edges and exterior gentle properly circulation, displaced green exclaim to acquire connectivity to yard in an elevated densification, and indirectly a play of textures to lengthen an intimacy between materials and occupant.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *