Serengeti Dwelling by Nico van der Meulen Architects

January 16, 2021
Serengeti Dwelling by Nico van der Meulen Architects
4
Views

Nico van der Meulen Architects have designed the Serengeti dwelling in Johannesburg, South Africa.

.

Description from the architects:

This Johannesburg dwelling, positioned on a suburban golf estate, is ecstatic in Africa, besides to with its tell in the realm get hold of village. The dwelling’s visual success is as a result of its completely balanced application of earthy textures in opposition to excessive-gloss finishes, and raw topic fabric in opposition to sophisticated aspects.

“The Transient”, says Rudolph van der Meulen of Nico van der Meulen Architects,, “was to create a popular family dwelling with ecologically sound get hold of that maximized indoor-commence air residing to rob elephantine goal correct thing about Johannesburg’s legendary eight-month summer season”.

Says van der Meulen, “It’s a double-storey dwelling with an commence-thought residing tell downstairs, an upstairs pyjama lounge, a watch, and four bedrooms, all of them en-suite. The three family bedrooms are upstairs, and we positioned the guest room downstairs, holding aside it from the family’s drowsing tell to maximize privateness”.

The dwelling combines the utilize of rock, steel, wooden and glass – classic modernist get hold of aspects re-blended for new applications.  The front of the dwelling points a rusted-steel-clad wall, cleverly mounted on tracks so that it slides abet to expose the garage.  Visual continuity is offered by the utilize of rusted-steel ending on the entrance and upper-stage window frames.

Wood is damaged-down on the dwelling’s walkway and its bathroom flooring.
“There might per chance be a Balau wooden walkway from the avenue to the front door, which carries you over a Koi pond that fronts the dwelling, and the grasp bathroom furthermore has  Balau wooden-flooring decking”, says van der Meulen, “so for of us that breeze abet the glass doorways onto the terrace, it visually creates one unified dwelling.  It’s furthermore very easy to wait on clear.  We’ve kept a long way from the utilize of tiles in the toilets, opting instead for abet-sprayed glass.  For the youngsters’ room, we’ve damaged-down lime inexperienced to add some visual punch”.

Visual capture is furthermore offered by the utilize of sculptures by van der Meulen’s brother, Regardt, and artist Ronel Jordaan’s world-well-known Merino-wool felt pebbles.  It’s runt visual treats corresponding to these that uncover the dwelling’s many X-factors, lifting it above the mundane.  Every flip of a corner affords the leer with a discreet visual delight that’s nearly Eastern in its subtlety, from the utilize of raked plaster in a wall application and the hidden-get hold of entry to pantry in the kitchen to the fireplace encompass clad in granite panels and the pyjama lounge’s floating ceilings.

The dwelling’s decrease stage interacts with the abet backyard’s pool and dining terrace by the utilize of flooring-to-ceiling breeze-abet glass partitions that create a seamless interactive dwelling.

A kitchen window-hatch opens onto the barbeque tell, providing an nearly popular twist on the damaged-down-faculty roadhouse.

“It’s an ecologically trim dwelling”, says van der Meulen, “with a two-foot-thick, stone-clad western wall serving as a heat absorber whereas providing visual kick.  Likewise, the dwelling’s windows are recessed, with overhangs that are strategically cantilevered to rob the sun staunch by the wintry climate months, whereas blockading it in the summer season.  In the same model, the dwelling has sun-wait on watch over fins to lessen out the summer season sun. The roof is insulated Chromadek and bushes, which furthermore provide insulation”.

When viewed from the avenue, the dwelling’s central core is transparent, e book-ended by imposing solid shapes on both facet; that it’s doubtless you’ll collect correct by it onto the vlei and the golf course past its abet backyard.

In the slay, the dwelling’s atmosphere informs its build of residing – no longer its get hold of or decor.  Above all, it affords a subtle sense of understated glamour by its visual accents, successfully combining with the bother-free maintenance of its sturdy constructing supplies and maximized indoor-commence air residing application – a worthwhile trilogy that’s perfect for contemporary residing.

Slip to the Nico van der Meulen Architects web articulate – right here.

.

.

Article Tags:
· · · · · ·
Article Categories:
architecture

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The maximum upload file size: 64 MB.
You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other.
Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.