Two Hulls Residence by MacKay-Lyons Sweetapple Architects

Two Hulls Residence by MacKay-Lyons Sweetapple Architects

MacKay-Lyons Sweetapple Architects have designed the Two Hulls Residence in Nova Scotia, Canada.

th_020413_01

From the architects:

This project is located in a glaciated, coastal landscape, with a frigid maritime local climate. The geomorphology of the positioning includes granite bedrock and boulder except, creating pristine white sand seashores, and turquoise waters. The two pavilions drift above the shoreline take care of two ship’s hulls up on cradles for the wintry climate, forming decide up out of doors locations every between and under them. Here’s a landscape-viewing instrument; take care of a pair of binoculars, first having a glance out to sea. A third transverse ‘peek’ appears down the shoreline, and kinds a linking entry piece. A concrete seawall on the foreshore protects the house from rogue waves.

Here’s a tubby-time house for a family of 4; consisting of a ‘day pavilion’ and a ‘night pavilion’. One approaches from the understated land facet between the abstract, library ends of the 2 pavilions; then either passes by toward the sea, or left into the residing pavilion, or correct into the sound asleep pavilion. One structure comprises a central core, whereas the choice comprises a facet core. The seaward ends of the 2 main kinds (residing and master suite) delaminate, creating decide up out of doors porches, or night time ‘lanterns’ over the water. The third linking create comprises the qualified entry foyer, core, and the kitchen. The generous room comprises a floating 24′ totemic hearth. The house remains a fertile study vehicle in the finding out of an architect.

Here’s a steel frame house, with a wood pores and skin. Its white, steel endoskeleton resists every gravity hundreds and wind uplift. The 32′ cantilevers and concrete fin foundations invite the sea to pass under without hurt. The wooden rain display includes 8″ vertical, board-on-batten on the 2 ‘hulls’, whereas the linking piece is a monolithic block of weathered wood internal and outside, clad in 4″ horizontal shiplap. The lantern ends dematerialise by taking away the 1″ channel joints.

The fenestration of the ‘binocular’ ends is minimalist curtain wall with structural silicone. The facet elevations salvage storefront glazing. The concrete floors salvage a geothermally heated hydronic blueprint. This sculptural, yet composed and frail project comprises qualified white volumes on the interior, and displays the ironic monumentality of boats on the skin.

Architects: MacKay-Lyons Sweetapple Architects

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *